Back to Top

Hitta rätt däck för att Maxa din Körupplevelse

Vi hjälper dig med råd inför ditt köp så att du ska känna dig trygg bakom ratten när du rullar ut från våran verkstad här hos oss på Autopoolen i Göteborg

Vi har däck i de flesta storlekar till personbilar, husbilar, husvagnar, SUV och motorcyklar

Vi hjälper dig med råd inför ditt köp så att du ska känna dig trygg bakom ratten när du rullar ut från våran verkstad


VÄLKÄNDA MÄRKEN INOM SOMMAR OCH VINTERDÄCK

Bra däck är en viktig investering som vi på Autopoolen hjälper dig med. Vi säljer däck från ett nogrant urval av tillverkare på marknade.

Vi hjälper dig med råd inför ditt köp så att du ska känna dig trygg bakom ratten när du rullar ut från våran verkstad.


sommar

Sommardäck - bra grepp garanterat!

Sommardäck har en speciell gummiblandning som är gjorda för att användas under den varma delen av året. Gummit har optimal mjukhet och elasticitet vid varmare väderförhållanden, men vid kallare temperaturer hårdnar gummit och ger sämre prestanda.


sommar

Sommardäck lag & regler 2022

Enligt lagen så ska ett sommardäck ha ett däckmönster på minst 1,6 mm i däckets huvudriktning som är det minsta tillåtna mönsterdjupet, men rekommendationen är att helst ha från 3 mm och uppåt. För litet mönsterdjup på sommardäck har en stark negativ påverkan när man bromsar på blött underlag, och ökar risken för vattenplaning.


När ska jag byta till somardäck?

I Sverige är det förbjudet att använda dubbdäck efter den 15 april - om det inte fortfarande råder vinterväglag. Vi rekommenderar att du byter ut dina vinterdäck till sommardäck för en bättre körning, det kan du göra redan 1 april om vädret tillåter. Sommardäcks-perioden infaller från den 16 April till 1 December.


Mönsterdjup?

Dina nya sommardäck har ett mönsterdjup på cirka 8-9 mm. Det går enkelt att se om däcken börjar bli slitna genom att titta på slitagevarnarna som finns på sommardäcken, det är markeringar där man kan se när däcket är cirka 2 mm i mönsterdjupet. Sommardäck slits fortare än vinterdäckoavsett om du enbart kör under sommarperioden och har bra mönsterdjup på dina däck så försämras kvalitén på däcken med tiden.

vinter

Vinterdäck - körning på is och snö!

Väder och väglag kan förändras ganska abrupt på vintern.  Vinterdäcken har att erbjuda en genomgående hög säkerhetsnivå när det är torrt, när temperaturen är låg och när gatorna är isiga och insnöade. Märkningen M + S (även: M & S eller MS) etiketterar vinterdäck och helårsdäcken lämpliga för vintern.


dubb

Vinterdäck lag & regler 2022

Enligt lag är det krav på vinterdäck från 1 december - 31 mars om vinterväglag råder. Dubbade däck får du köra mellan 1 oktober-15 april om väglaget kräver det. I ett fåtal städer finns det zoner där det råder förbud mot dubbdäck. För att ett par däck ska räknas som vinterdäck måste de vara särskilt framtagna för just det ändamålet, det vill säga att kunna användas under vinterhalvåret. Det är en djupare mönstring, eller dubbar, tillsammans med en unik gummiblandning som ger vinterdäcken dess unika egenskaper. Däcken ska vara märkta med M och S kombinationer för att räknas som godkända.


Att tänka på med vinterdäck

När du har bytt till sommardäck så bör du förvara dina vinterdäck på en plats som är mörk och sval. Se över däcken att de är hela och rena innan du placerar dem i förvaring. Förvaras de med fälgarna på, ska de ligga ned, men de kan staplas ovanpå varandra. Kör du med gamla vinterdäck så se till att alltid ha de bästa däcken monterade bak för att undvika överstyrning. Dubbfria friktionsdäck får du köra med året om. Detta beror på att dessa däck består av en annan typ av gummiblandning. När du väljer däcktyp bör du överväga hur du kör samt i vilken miljön du kör i.


Mönsterdjup?

Vinterdäck ska ha minst 3 mm däckmönster för att vara lagliga. Precis som med sommardäck är det dock rekommenderat att man har en god marginal. För att få en fingervisning om djupet på ett däckmönster så kan man ta en 5-krona till hjälp, då denna är 3 mm mellan kanten och toppen på 5:an.

friktion

Friktionsdäck - vinterdäck utan dubb!

Att köra med friktionsdäck har flera fördelar även om de inte är jämförbara med dubbdäck på ett isigt vinterunderlag. Dubbdäcken är förbjudna i många länder, men även i vissa svenska städer vilket gör friktionsdäcket till det enda alternativet. I de södra delarna av landet där väderförhållandena många gånger påminner om övriga Europas kan friktionsdäcken vara det bästa valet.


friktion

Fördelar med friktionsdäck

Många anser att friktionsdäckets egenskaper dessutom är bättre på snöiga vägar än de traditionella dubbdäcken. Friktionsdäcket har en mjukare gummiblandning med lameller som innebär att de klarar av växlingar mellan barmark, snö och slask bättre än andra vinterdäck. Man får köra med friktionsdäck året runt, därav kan friktionsdäck ibland kallas "året runt däck". Dock slits däcket rejält på barmark, så även om det enligt lag är tillåtet att köra hela året är det inte att rekommendera att använda dem under sommaren.


Lagen om vinterdäck

Enligt lagen ska du använda vinterdäck mellan 1 december och den sista mars om det råder vinterväglag. Skulle du bli stoppad är det den enskilda polisen som tar ställning till vilket väglag som råder. Med vinterväglag menas att det är slask, snö, is eller frost på vägen. Friktionsdäcken har till skillnad mot dubbdäcken inget fast datum de måste monteras av då de är dubbfria och orsakar inte samma slitage på vägar som dubbdäck. Många använder därför friktionsdäck året runt, friktionsdäcken brukar då kallas "året runt däck".

camp

Husbil och Husvagnsdäck - för en säker semester!

Är du osäker på vilka däck du ska ha till husvagnen eller husbilen, C-däck, RF-däck, XL-däck, lågprofilsdäck?

Det finns många olika däcktyper för husvagnar och husbilar. Lastbärigheten är en viktig faktor som påverkar valet.

Husbilsdäcken är märkta med "CP" i kanten.


carrier

Kontrollera däckens mönsterdjup

För bra våtgrepp rekommenderar vi ett mönsterdjup på mer än 3 mm

Torrsprickor i sidan

Snittsträckan som en husvagn körs per år är 100-300 mil, för husbilar är snittsträckan 300-500 mil. Det är därför sällan mönsterdjupet som talar om att det är dags att byta däcken utan varningstecken såsom torrsprickor och deformationer. Därför är det svårt att säga exakt hur ofta däcken ska bytas. Inspektera dina däck varje vår inför säsongen.

Däcktryck

Kolla däcktrycket under hela säsongen och följ tillverkarens rekommendationer.

Deformationer eller bubblor i däcksidan

Ser däcksidan ojämn ut är detta ett tecken på utmattning i däcket och det bör bytas ut.

camp

Motorcykel, Scooter, Cross och moped däck - välj rätt till din hoj!

MC-däck av hög kvalitet som ger dig säkerhet, högre prestanda och stabilt väggrepp. Välj däck efter ditt användningsområde, kör du på bana eller vanlig väg? Vet du vilken bredd och fälgdimension du behöver kan du enkelt välja däckegenskaper som är optimalt för din stil.


motorcykellogo

Välja rätt däcktyp

För att välja rätt däcktyp måste du undersöka din cykel- och körstil för att avgöra vilken typ som är lämplig för dig. Det finns fyra allmänna beteckningar: kryssare, gata, dubbelsport / ADV och smuts.

Välja rätt däckstorlek

För att välja rätt däckstorlek krävs att du har kunskap om vad som är tryckt på däckens sida betyder, bredd, höjd, hastighetsklassificering, belastning och fälg diameter.

Bias-Ply eller Radial Däck?

Detta har att göra med konstruktionen av däcket, vilket påverkar dess resulterande kör- och hanteringsegenskaper. Generellt sett håller dock bias-ply-däck längre och kör "mjukare" på bekostnad av minskat grepp, och radials är styvare och ger mer dragkraft men varar inte lika länge.

Om du är osäker, välj OEM

En bästa praxis är att byta däck med exakt samma storlek som de som kom som OEM-utrustning. Men om du känner dig säker kan det inte skada att experimentera med små skillnader i storlek och stil. Sportcykel och dirt/dual-sport förare gör detta ofta när dom byter däck.

Att välja däck

Detta bör du ha koll på när du ska köpa nya sommar eller vinterdäck.


Däckdimensioner

Se till så att dimensionerna på dina nya somma eller vinterrdäck passar din bil och dess fälgar.


Last/Hastighetsindex

Kontrollera att sommar eller vinterdäcken har tillräckligt högt hastighets och belastningsindex för just din bil.


EU däckmärkning på sommar och vinterdäck

När du har hittat ett däck som passar just din bil så kan du kontrollera EU märkningen.

Där kan du se hur bra just det däcket presterar på dessa fem punkter.


1. Bränsleeffektivitet

Däckets rullmotstånd kommer däckets inverkan på bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen att graderas från A för bästa betyg och E för sämsta.


2. Inbromsning vått underlag

Hur bra däcket kommer att prestera under våta underlag. Ett högt betyg (A) betyder korta bromssträckor på våta vägar och F betyder därför en längre bromssträcka.


3. Ljudnivå

Däckets ljudnivå utanför bilen mätts i decibel. Symbolen visar även ljudnivån i klasserna från A till C.


* Grepp på snö och is

Symbolen i mitten visas för godkända vinterdäck (3PMSF) som är testade för att klara av svåra snöförhållanden samt symbolen till höger visas för vinterdäck med en exceptionell prestanda när det kommer till isiga väglag.

mark

toyo

falken

da1

da2

da3

da4